
ေမေမေလာင္းတို႔ အသားကင္ေလးေတြ စားလို႔ ရပါတယ္။
ေမေမေလာင္းတို႔ေရ အသားကင္ေမႊးေမႊးေလးေတြ အနံ႔ရရင္ စားခ်င္ၾကတယ္မလား။ အကင္ေတြ စားရင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားေတာ့ ေမေမေလာင္းတို႔ သေႏၶသားေလးအတြက္ တည့္မတည့္ သိခ်င္ၾကမွာပါ။ ေမေမေလာင္းတို႔ အသားကင္ေလးေတြ စားလို႔ ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေသေသခ်ာခ်ာေလး က်က္ေအာင္ ကင္ထားမွသာ စားလို႔ရမွာပါ။ အသားစံုနဲ႔ ဘယ္ငါးမဆို က်က္ေအာင္ ကင္ၿပီး စားသံုးမွ အႏၱရာယ္ ကင္းႏိုင္မွာပါ။

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာ မက်က္တဲ့ အသားကင္၊ ငါးကင္ေတြကို စားမိမယ္ဆိုရင္ Toxoplasmosis ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
က်က္ေအာင္ ကင္စားတာမ်ဳိဳး မဟုတ္ဘူးဆိုရင္
ဘက္တီးရီးယားေတြ ဝင္ႏိုင္ၿပီး အစာအဆိပ္သင့္တာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မက်က္တာေတြကို စားမယ္ဆိုရင္ ေမေမေလာင္းေရာ သေႏၶသားေလးမွာပါ ထိခိုက္ႏုိင္ပါတယ္။ ေမေမေလာင္းတို႔မွာ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႔အန္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
အသား၊ ငါးေတြကို က်က္ေအာင္ မကင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့
ဗိုင္းရပ္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြ ဗိုက္ထဲကို ဝင္ႏိုင္ပါတယ္။ အခြံမာ ေရသတၱဝါေတြ ကင္စားတာမ်ိဳး ေရွာင္ႏုိင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါ။ တခ်ိဳ႕ ပင္လယ္စာေတြမွာ မာက်ဴရီမ်ားတာက မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာ မက်က္တဲ့ အသားကင္၊ ငါးကင္ေတြကို စားမိမယ္ဆိုရင္ Toxoplasmosis ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ကပ္ပါးေကာင္ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး ေမေမေလာင္းကို ဖ်ားနာေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Toxoplasmosis ဟာ သေႏၶသားေလးကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။သေႏၶသားေလးရဲ႕ မ်က္လံုးနဲ႔ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်တာနဲ႔ ေပါင္မျပည့္ဘဲ ေမြးတာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
အသားကင္ေတြကို အႏၱရာယ္ ကင္းကင္း စားေစခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့
အသားေတြ၊ ငါးေတြ မကင္ခင္မွာ ေရခဲေသတၱာထဲ ေသခ်ာထည့္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ေနေရာင္ေအာက္မွာ ထားတာမ်ိဳး မလုပ္ဖို႔လည္း သတိျပဳရပါမယ္။ အသားငါးစိမ္းေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ ေသေစႏုိင္ေလာက္တဲ့အထိ မီးအပူေပးၿပီးမွသာ စားလို႔ ရမွာပါ။ ေသေသခ်ာခ်ာေလး က်င္ေအာင္ ကင္စားရမွာပါ။ ေမေမေလာင္းတို႔ အကင္ေတြ စားလုိ႔ရတယ္ဆိုေပမယ့္ တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုတာကို သတိျပဳပါ။
Comments